Mehmet Şimşek sona yaklaştı: Yüksek maaş alanlara cezayı kesecek

Mehmet Şimşek Vergi Kaçakçılığı ile Mücadeleyi Genişletiyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi kaçakçılığını önleme çalışmalarını estetik merkezlerine kadar genişletiyor. Doğru beyanda bulunanlara ‘pişmanlık’ hükümlerinden faydalanma imkanı sunan Bakanlık, vergi kaçakçılığını engellemek adına sıkı bir takip sürecinde devam ediyor.

Bakan Şimşek’in liderliğinde Gelir İdaresi Başkanlığı, yüksek gelire sahip olan mükellefler üzerindeki denetimleri hızlandırarak 2023 yılı mali denetim çalışmalarına yaklaşıyor. Yüksek maaş alanların beyanname verme zorunluluğu için son tarih 7 Nisan 2025 olarak açıklandı.

Mehmet Şimşek Son Denetimlere Hazırlanıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı, 2023 mali denetim çalışmalarında sona yaklaşıyor. Yüksek maaş alan mükelleflerin beyanname verme zorunluluğu 7 Nisan 2025 tarihinde sona erecek.

Bu süreç sona erdikten sonra, Gelir İdaresi Başkanlığı mükelleflere tebligat göndermeye başlayacak. Tebligatların ulaşmasını takiben ceza uygulanacak ve ödemenin gecikmesi halinde ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalınacak.

Yüksek Maaş Alanlara Cezalar Geliyor

2023 yılında 3 milyon lirayı aşan maaş geliri elde eden veya birden fazla işverenden 230 bin lirayı aşan ücret alan mükellefler için Vergi Usul Kanunu’nda yer alan ‘pişmanlık’ hükmünden faydalanma imkanı bulunuyor. Pişmanlık hükümlerinden yararlanarak sadece hesaplanan vergiyi ödeyerek ceza ödemekten muaf tutulabilecekler.

Vergi kaçakçılığı ile mücadele kapsamında Gelir İdaresi Başkanlığı, haziran ayı itibariyle yüksek maaş alan mükelleflere yönelik tebligat göndermeye başlayacak. Bu süreçte ‘pişmanlık’ hükümlerinden faydalananlar, yalnızca vergi ziyaı cezası ödeyecekler ve gecikme faizi oranında ek bir masraf ile karşılaşmayacaklar.

‘Pişmanlık’ Süreci Nasıl İşliyor?

Vergi kaçakçılığından pişmanlık duyan mükellefler için iki seçenek bulunuyor. İlk olarak, ikamet edilen ilçedeki vergi dairesine yazılı bir dilekçe ile başvuruda bulunulabilir. İkinci seçenek ise Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde yer alan ‘Hazır Beyan Sistemi’ üzerinden ‘pişmanlık’ seçeneği ile işlem yapmak.

Bu süreçten faydalananlar, ödemesi gereken vergiyi zamanında ödeyerek ceza ödemekten muaf tutulacaklar. Pişmanlık zammı, yasal gecikme faizi oranında hesaplanacak olup her ay için aylık yüzde 4,5 oranında uygulanacaktır.

Related Posts

Baykar’la İtalyan devinden ortak girişim

Fransa’daki 55. Paris Havacılık Fuarı’nda, Türk savunma sanayisinin liderlerinden Baykar ile İtalyan devi Leonardo arasında kurulan ortak girişimin imzaları atıldı.

İlk üç ayda hayatdışında yüzde 10.1 artış, hayatta yüzde 16.1 düşüş oldu: Poliçede trafik canlılığı

Ocak-Mart 2025’te yüzde 23.6 artışla 5 milyon 437 binden fazla zorunlu trafik poliçesi kesildi. Zorunlu depremde ise yüzde 9.4 düşüş oldu.

Toplam ciro endeksi yükseldi

Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi (2021=100), 2025 yılı Nisan ayında yıllık %32,7 arttı.

TÜED Genel Başkanı Ergün’den emekliler için seyyanen zam talebi

TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün, emekliler için seyyanen zam talebinde bulundu.

Boğaz geçiş ücretlerine güncelleme! 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk Boğazlarından uğraksız geçen gemilerden alınan ücretlerin hesaplanmasında esas alınan Altın Frank değerinin 1 Temmuz 2025 itibarıyla yüzde 15 artırılarak 5,83 dolara yükseltileceğini açıkladı. Bakan Uraloğlu, “2022 öncesinde 39 yıl boyunca 0,8 dolar olarak sabit kalan Altın Frank değerini her yıl düzenli olarak artırıyoruz. Bu yılki artış ile birlikte 2022 öncesine göre geçiş ücretini 7,2 kat yükseltmiş olacağız.” dedi.

Maaşı yetmeyen vatandaş kredi kartına yüklendi: Borç katlandıkça katlandı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) 5 Haziran 2025 haftasına ilişkin yayımladığı verilere göre, kredi hacmindeki artış sürerken, mevduatlarda belirgin bir düşüş yaşandı. Özellikle bireysel kredi kartı borçlarındaki yükseliş ve …