Tek bir belirtiyle başlıyor, iki organı da etkiliyor

Türk Böbrek Vakfı’ndan “Kardiyorenal Sendrom” Uyarısı

Türk Böbrek Vakfı tarafından yapılan açıklamada, toplumda sıkça görülen diyabet, yüksek tansiyon, obezite, metabolik sendrom, kolesterol ve damar kireçlenmesi gibi hastalıkların hem kalp hem böbreği olumsuz etkilediği belirtildi.

Her iki organda işlev bozukluğunun ortaya çıkardığı “kardiyorenal sendrom” adlı sağlık sorununa dikkat çekmek amacıyla düzenlenen basın toplantısında, hastalığa ilişkin risk faktörleri, belirtiler, korunma ve tedavi yöntemleri ele alındı.

Basın toplantısında konuşan TBV Başkanı Timur Erk, Türkiye’nin obezite oranı yüksek bir ülke olduğunu vurgulayarak, kötü alışkanlıkların sağlığa mal olabileceğine dikkat çekti. Akdeniz tipi beslenmenin önemine değinen Erk, vücudun karmaşık bir mekanizmaya sahip olduğunu ancak en ufak bir sorunun diğer organları da olumsuz etkileyebileceğini aktardı.

Erk, hekim görüşü almadan tedaviye yönelmenin risklerini vurgulayarak, dijital medyanın yükselişiyle birlikte sosyal medyada kontrolsüzce pazarlanan ürünlerin tehlike yaratabileceğine işaret etti.

Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Aydın Türkmen, dünyada kronik böbrek, diyabet ve kalp yetersizliği hastası sayılarını paylaşarak, Türkiye’de her altı kişiden birinde böbrek yetersizliği görülebileceğini belirtti. Türkmen, hastalıkların zamanında tedavi edilmezse ciddi sonuçlar doğurabileceğini ifade etti.

Türk Kalp Vakfı Kardiyoloji Uzmanı Dr. Hüseyin Deniz Kılıç ise böbrek hastalıklarının kardiyovasküler sorunlara büyük risk oluşturduğunu ve bu hastalarda yaşanan zorluklara dikkat çekerek, invaziv işlemlerden kaçınılmasının gerekliliğine değindi.

Related Posts

Hamilelikte bu mineral eksik olursa, sonuçları bir ömür sürebilir

Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Kılıçlı, iyot eksikliğinin özellikle hamilelik döneminde bebeklerin zihinsel gelişimini olumsuz etkileyebileceğini belirtti. Uzmanlar, IQ düşüklüğü ve öğrenme sorunlarına karşı iyot tüketiminin önemine dikkat çekti.

Sayı 4 milyonun üzerinde: ‘Sessiz sessiz’ ölüyorlar

Uzmanlar, medyanın kronik solunum yolu hastalıklarına yeterince dikkat çekmediğini vurgularken, bu hastalıkların küresel düzeyde en ölümcül üçüncü neden olduğuna dikkat çekiyor. Astım ve KOAH, her yıl toplamda 4,1 milyon kişinin hayatına mal oluyor.

Sağlık Bakanlığı’ndan Ek Ödeme Uyarısı

Sağlık Bakanlığı kamu hastanelerine yazı gönderip, ‘Ek Ödemelerin Gecikmemesi’ konusunda uyarıda bulundu. Hekimsen konu hakkında açıklama yaptı. 

Hareket Alzheimer ve Demans riskini azaltıyor! Hareketsizlik vücutta 7 hasara yol açıyor

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Kıyamet Havada mı Kopacak?

Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof.Dr. Hamit Hancı’nın, ‘havanın önemli bir silah, savaş aracı’ olduğu yönünde açıklaması gündem oldu. Ünlü Yazar Abbas Güçlü’de aynı konuya değindi. 

Her dışarı çıktığınızda başınız ağrıyorsa sebebi bu olabilir

Son zamanlarda dışarı çıktığınız anda baş ağrısı şikayetleriniz artıyorsa, sebebi sadece stres ya da yorgunluk olmayabilir.